En cascade af jagtbuer
Skrevet af Jørgen Haller.
Jagtbuer uden hjul! For de fleste buejægere ren utopi, men der er en stadig voksende kreds ad buejægere der tager udfordringen op med 'stickbow'. Nogle af dem har skudt stickbow i mange år, blandt andet Asger Sloth fra Randers Buejægere og hans gode ven fra det sydfynske øhav Jørn Folner. Og hvad er så mere nærliggende, end at invitere Randers og Nordjyske buejægere til en Cascade af buer.
Stedet er i Randers og der er helt fyldt med spændte buer og buejægere, der nu får mulighed for at se, røre og ikke mindst skyde med disse 'gammeldags' buer. Buer, der er lavet af TRÆ! Ædeltræ der på smukkeste vis er forarbejdet til jagtrecurve eller langbue.
Og Ja, det er ren billedmanipulation når det ser så gammeldags ud på billedet.
Moderne jagtjagtrecurve er hverken særligt lange og specielt ikke særligt langsomme. De korteste Jørn Folner havde medbragt var 52” og med bare 45 pund så yder de nok til buejagt.
”Jamen 45 pund, er det ikke en damebue?” Manden der spurgte fik lov og stå med 45 pund og sigte, og måtte konstatere, at det kunne lade sig gøre. En bue på 55 pund kan også trækkes, men når man skal skyde mange skud til træning , så er det en nødvendighed med en lav trækstyrke. Derfor har en del recurveskytter også et sæt ben til træning og et sæt til jagt. Benene skifter man selv og det er en fordel når man er på jagtrejse, at buer kan pakkes sammen.
Som det fremgår af billedet, så kræver som ved al anden skydning koncentration. Det er dog tydeligt, at personerne på billedet snart er 'konvertitter'. Faktisk starter mange buejægere med drømmen om pinden og snoren , men ender med en compoundbue. En stadig voksende andel tager senere fat på skydning med traditionelle buer. Det er enten recurve eller langbuer.
Hvem vil ikke gerne 'drysse rundt' i Canadas vildmark med en traditionel bue, 4 jagtpiler i koggeret og på jagt efter bjørn og moose?
Alt imens de ca 25 fremmødte 'gramsede' på de flotte buer, måtte Jørn Folner besvare en masse spørgsmål. De fleste fremmødte gik på jagt med compoundbuer, men kunne se charmen i en traditionel bue.
Kan det lade sig gøre at nedlægge noget med en recurve eller langbue?
Ja, og Jørn Folner er bogstavligt det levende bevis. På hans sidste tur som tog næsten 2 måneder var det sidste proviant....en slædehund. Både den og Jørn Folner overlevede dog af bytte nedlagt med buen.
Kan den slå store dyr ihjel?
Ja, både Asger og Jørn Folner har skudt bjørne og andre store dyr med jagtrecurve. Vi har mange danskere der har skudt trofæer med recurve eller langbue som selv for riffeljægere er næsten umulige. Det afhænger altså af manden.
I Afrika, har Folner skudt blandt andet kudu og Wilderbeast. Blue Wilderbeast (gnu) er ifølge afrikanske PH'ere noget af det sværeste at slå ihjel. Folner skød igennem med en 52# Cascade og gnuen forendte ganske kort efter. Til overraskelse for PH'erne ,der ikke før havde stiftet bekendtskab med recurve til de traditionelt skudstærke afrikanske dyr.
Recurve eller langbue?
Spørgsmål om smag. De ligner hinanden meget og fås begge i længder der for 10 år sideb var utopi at forestille sig. Cascade laver en jagtrecurve på 48” og en syngende hurtig langbue på 56”.
Hvorfor gå tilbage til en ældre teknologi?
Hvorfor ikke fortsætte med krudtvåben? Nej, compoundbue er utrolig effektiv, både med hensyn til energi og muligheden for at sigte. Men, lang- eller recurve bue er bare så meget sjovere at skyde med, og bytte på størrelse med moskusokser, vandbøfler og alt muligt andet kan nedlægges med traditionelle buer.
Hvad koster det?
De buer Folner havde med var fra Cascade i USA og kostede fra 3.500-5.000,- . De er kendetegnet ved at være meget stabile og korte. Der er tale om håndværk af første klasse der håndfremstilles. Det betyder også, at man er garanteret en høj pris ved salg....hvis man kunne finde på det.
Hvor kan man få mere og vide?
Et fænomonalt sted er at starte med at købe og læse Jes Lysgaards bog ”Skydning med Langbue”. Mange skylder Jes en stor tak for den bog, som dækker recurve og langbue.
www.bueskydnings-kursus.dk som er Jørn Folners. Han laver kurser i traditionel bueskydning og sælger lidt buer.
www.cascadebow.com som er Steve Gorr. Fantastisk at kontakte firmaet og få svar med det samme.
bowhuntertours.dk hvis du ikke selv har stof til jagtdrømme, så snak med Rasmus...han oplever dem selv, men er også guide for buejægere som udlever deres drøm. Enten med traditionel grej eller med ”Wheelien” eller med krudtvåben.
Www.traditionalbowhunter.com er et amerikansk blad der udelukkende beskæftiger sig med traditionelle buer. Ikke ”jagt porno”, men utroligt læsværdigt.